Csillagtúra volt Vászolyon

„A csillagos égbolt titkai  – Csillagnéző kalandozás  a vászolyi dombokon” címmel meghirdetett program 17.00 órakor kezdődött, amikor kisbuszokkal indultak a résztvevők Vöröstóra, ahonnan 17:30-kor indult a Csillagászati Tanösvény túra, a Kálvária dombról. A rögtönzött tanösvényen kijelölt megálló pontoknál egy szakavatott vezető, Papp István, amatőr csillagász segítségével ismerkedhettek meg a Naprendszer bolygóival, azok méretarányával, egymástól való távolságával. Volt szó bolygókról, csillagokról, üstökösökről és Betlehemi csillagról és sok más érdekes tudnivalóról sok kérdéssel, játékos ötletekkel.

A túra során a legtávolabbi bolygótól haladtak a vászolyiak a “nap” felé.  A bolygók képzeletbeli helyénél a vezető mesélt az adott bolygóról, valamint megfelelő színű és nagyságú gyümölcsökkel szemléltette az adott bolygó nagyságát. A bemutató után a gyümölcsöket el is fogyaszthathatták.  Ilyen szemléltető “gyümölcs” volt bors, sárgabarack, őszibarack, grapefruit, sárgadinnye, ribizli, piros és fehér szőlő. A gyerekeknek István kérdéseket tett fel és a jól válaszolók “Mars szeletet” vagy ” Milky Way szeletet kaptak.

 

 

Eközben a Kukolla épületénél zajlottak az előkészületek, tűzrakás a szalonnasütéshez. A Vöröstótól Vászolyig tartó, kb. 5,5 km hosszan tartó közös séta után 21.00 óra után a vászolyi tópartra érkeztek vissza, ahol a megérkezésükkor szimbolikusan felfújtak egy  a napot szimbolizáló nagy Gömböt, amit a gyerekek rajzaikkal kidekorálhattak.

 

A programot  szalonnasütéssel, borozgatással zárták, és a vacsoránál a napot szimbolizáló dinnyét is elfogyasztották.

A túra az EFOP-1.5.2-16-2017-00016 Humán közszolgáltatások fejlesztése az Észak-Balatoni térségben
című projektben, Vászoly egészséges életmód és közösségfejlesztés programsorozathoz kapcsolódóan került megrendezésre.

Leave a Comment