Március 2. szombaton a vászolyiak Pécsre kirándultak. A kirándulást a Zeleus Kft-vel és a Vászolyi Önkormányzattal közösen a Humán közszolgáltatások fejlesztése az Észak-Balatoni térségben c. projekthez kapcsolódóan, Vászoly egészséges életmód és közösségfejlesztés programsorozat keretében szerveztük.

6 órakor indultunk  Magyarország legszebb fekvésű, történelmi emlékekben igen gazdag nagyvárosába, Pécsre, mely gyönyörű belvárosával, múzeumaival nem véletlenül nyerte el 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet!

 

 

Egy idegenvezetőkíséretében megtekintettük a hazai török-iszlám építészet legjelentősebb alkotását, a ma katolikus templomként működő dzsámi, majd a Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániatemplom után az impozáns négytornyú neoromán székesegyház felé vettük az irányt. Magyarország egyik legimpozánsabb templomában megnéztük Janus Pannonius síremlékét is, ezután pedig sétáltunk a Zsolnay Kulturális Negyedben és meglátogattuk a Zsolnay Múzeumot.

Ebéd után Mohács felé vettük az irányt, ahol javában zajlott a Busójárás, mely 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján és  2012 óta hungarikumnak számít. Mohácson először a Mohácsi Emlékparkba mentek.

 

 

Az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata helyszínén, régészeti feltárásokat követően, 1976-ban nyílt meg a Mohácsi Történelmi Emlékhely. A park területe 1700 katona végső nyughelye.A kirándulók megtekinthették II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya sírhelyét, majd megkondították a kis lélekharangot. Ezután meglátogatták a Szent Koronát formázó impozáns fogadóépületben a csatát bemutató kiállítótermet, ahol megcsodálhatták a korabeli fegyvereket és a digitális terepasztalt.

Ezután a belvárosba mentünk és szemtanúi lehettünk, ahogy a partraszállást követően a a fűzfából faragott, állatvérrel festett és birkabőrcsuklyás maszkot viselő jelmezesek a fő térre vonultak ahol volt alkalmunk közös fényképet is készíteni velük.

 

 

A Busójárás után megnéztük a híres Villányi pincesort, majd a szomszédos Villánykövesden töltöttük az estét. A közös vacsorát követően egy borkóstolón és pincelátogatáson vehetett részt a társaság.

Mi a véleményed? Írd meg nekünk!